Répacukor

A répacukor összetett cukor, azaz pontosabban diszaharid, amely két egyszerű cukorból, gyümölcs- és szőlőcukorból áll. A méhek nyálában levő diasztáz enzim kiválóan bontja, a méhek szervezetét nem károsítja és éppen ezért kiválóan hasznosítják. Méheink etetésére répacukrot használjunk, de fontos tudni, hogy a helytelen használata a mézünk minőségét is rontja.

Mire érdemes odafigyelni?

  1.  Túl tömény oldat használata.
    A méhek garatmirigye tartalmazza azokat az enzimeket amit a felszívott nektárhoz térfogatarányosan ad hozzá vagyis annál gazdagabb lebontó enzimekben a lép sejtjeiben szétteregetett nektár, minél hígabb az oldat cukorra nézve. Arról se felejtkezzünk el, hogy a lebontó enzimek működése nemcsak a cukoroldat töménységétől, hanem a környezeti hőmérséklettől is függ, azaz 35 C fokon az optimális.
  2. Túl nagy adagokban való etetés.
    Ez elsőre nem tűnik gondnak, hiszen ha téli készletet akarja a méhész kiegészíteni, akkor raktároznia kell a méhcsaládnak. Ha viszont a méhész szeptember elején egy hét alatt (3-4 adagban) odalöttyint a méheknek 30 liter cukorszirupot, akkor ne reménykedjen abban, hogy a méhcsalád jelentős mennyiségű virágport is odapakoljon a mézkoszorú alá. Ennek következménye bizony könnyen lehet téli-tavaszi nozémás hasmenés.

Mennyi cukorszirupot célszerű a méheknek adni?

Ez nyilván a méhcsalád létszámától és a fiasítás kiterjedésétől is függ, de nem tévedünk sokat, ha tenyészidőszakban az erős méhcsaládok napi önfogyasztást 30-150 dkg közöttinek becsüljük. Valószínűleg a 30 dkg cukorbevitel alatti etetést maradék nélkül felhasznál a méhcsalád. Ha naponta 750 ml 1:1 arányú répacukorból készül sziruppal eteti a méhész méhcsaládjait elmondhatjuk, hogy nemcsak a petézés serkentésére, hanem a lépek építéséhez és az erőteljes virágpor gyűjtéshez is elégséges.

Áraink

1 raklap, azaz 950 kg / 1000 kg esetén:

25kg-os kiszerelés házhoz szállítva:
Házhozszállítás díja: 19.000 Ft/raklap
220 Ft/kg
25kg-os kiszerelés telephelyi ára: 220 Ft/kg

– Áraink a 27% áfát tartalmazzák. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! –