Miért kellene mindent egyedül megoldanunk, mikor segítséggel sokkal könnyebb, nem mellesleg költséghatékonyabb? – ez a mottója annak a két méhésznek, akik a mobilkorszak előnyeit kamatoztatva valósították meg ötletüket. Szerintük igenis lehetséges egy hatékonyabb és jóval kevesebb papírmunkával járó mezőgazdaságot működtetni.

Az egyszerű ötletekből nem gyakran, de előfordul, hogy generációkat meghatározó dolgok születnek. Valahogy így kezdődött a Facebook története is, hiszen Mark Zuckerberg csak csinált egy oldalt, ahol az emberek kapcsolatot tarthatnak egymással, és új barátságok is köttethetnek. De miért olyan fontos most ez?

Nos, elsősorban azért, mert egy igen egyszerű ötletből épp előttünk kezd létrejönni az utóbbik idők egyik legnagyszerűbb kezdeményezése. Két amerikai méhésznek ugyanis sokszor adódott problémája azzal, hogy méheikkel nem tudnak beporoztatni annyi virágot, ami miatt egyáltalán megéri ezt a szakmát művelni. Sok helyen pedig bár rengeteg növény található, ott épp méhekből van hiány, így ők is nyűglődnek.

Ekkor pattant ki Nick és Dawn, a HiveLend nevű kezdeményezés mögött álló méhészek fejéből az ötlet: miért ne lehetne a farmereket és a hozzájuk hasonló gazdálkodókat valahogy összekapcsolni, s a két fél problémáját úgy orvosolni, hogy mindannyian egyformán nyerjenek rajta?

Az ötletből végül kézzelfogható eredmény lett, megszületett a HiveLend nevű portál és a kapcsolódó app (igaz, utóbbi még készül), amely a méhek egyfajta Uberjeként híresült el a szakmában: a szolgáltatásra regisztráló farmerek egy erre alkalmas weboldalon jelezhetik igényüket, ha azt szeretnék, hogy a szakemberek átmenjenek hozzájuk, s segítségükkel a méhek beporozzák a virágokat. Ugyanez visszafelé is működik: a méhészek is látják, hol van épp szükség a méheket igénylő szakemberekre.

Noha az ötlet még javában fejlesztés alatt áll, kitalálói szerint az nem csupán a méhészek és a gazdálkodók közötti kommunikációt segíti majd elő, segítségével tudatosan mozdítható előre a fenntartható mezőgazdaság kultúrája, javítható a terméshozam, és nem mellesleg csökkenthetők az adminisztrációs költségek, és a papírmunkára szánt idő, energia.

A projekt hivatalos weboldalán írtak szerint a világ mostanra eljutott oda, amikor át kell értelmeznünk, mit értünk pontosan üzlet alatt, mert a jövő problémái a becsületes és tisztességes vállalkozások együttműködésével oldhatók csak meg.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180716_hivelend_meh_meheszet_mez_uber

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük